בורגול נחשב בריא יותר מאורז וכמובן בריא יותר מפסטה אשר עשוי מקמח לבן. יש בו המון סיבים והוא נחשב דגן מלא (כמו אורז חום, אך לא אורז לבן או פסטה).
למרות שהוא נפוץ בישראל ובמזרח התיכון באופן כללי, הרבה אנשים לא מרגישים בנוח להתחיל לבשל עם בורגול.
זה אולי נראה מסובך יותר מהכנת אורז או פסטה, או שאין רעיונות טובים עם מה לאכול את זה. יש הרואים בבורגול "תוספת בלבד", בעוד פסטה לדוגמה פופולארית גם בתור ארוחה מלאה – רוטב עגבניות או שמן זית, עם או בלי בשר, ועוד הרבה גיוונים אחרים. אז באנו להראות לכם שגם בורגול יכול להיות מגוון. ברגע שתיידדו איתו, יהיה לו חלק משמעותי במטבח שלכם, אנחנו מבטיחים.
איך מבשלים בורגול?
קודם כל, כדאי לדעת משהו חשוב שירגיע אותכם: אין צורך לבשל בורגול דק! ניתן להשרות אותו במים 20 דקות, ואז לסנן ולסחוט את המים. אין פשוט מזה!
בורגול בינוני צריך לכסות בכוס וחצי מים על כל כוס בורגול בסיר, להביא לרתיחה ואז ניתן לכבות את האש ולחכות 8 דקות.
בורגול גס דורש כוס ושלושת רבעי על כל כוס בורגול. לאחר הרתיחה, ניתן לעבור לאש בינונית לעוד כמה דקות בודדות ואז לכבות את האש. לאחר 10 דקות הבורגול כבר אמור להיות מוכן.
עם מה מומלץ לאכול בורגול?
סלט בורגול
בורגול דק הולך כמובן נהדר בסלט טאבולה. כל מה שצריך לעשות זה לקצוץ פטרוזילה, עגבניות, ובצל, ולטבל עם שמן זית, לימון, ומלח. יש שאוהבים להוסיף עוד ירקות קצוצים דק, כמו פלפל אדום או מלפפון.
באופן כללי, כל סוג בורגול יהווה תוספת נהדרת לסלט, במיוחד אם תרצו להפוך את הסלט לארוחה מלאה. בגלל שהבורגול הוא דגן מלא, הוא יוסיף לסלט שלכם חלבון וישביע אותכם. בשביל שהסלט יהיה ממש ארוחה, תדאגו להוסיף מרכיבים מכל הסוגים.
כמובן שירקות, כמו מלפפון, עגבניה, ובצל, אך גם קטניות כמו עדשים או אפונה, ושומן (אבוקדו, זיתים, גרעינים או זרעים). ירקות קלויים כמו בטטה גם ישדרגו את הסלט ומשתלבים מעולה עם בורגול.
בורגול כחלק מתבשיל עשיר
ניתן להוסיף בורגול אל תבשיל. תטגנו בצל, הוסיפו פלפל ולאחר מכן תפוחי אדמה וסלרי. לאחר כ-10 דקות, הוסיפו בורגול, עגבניות, רסק עגבניות, מים או ציר ירקות. בשלו למשך 10 דקות. ניתן להוסיף עוד מים לאחר 10 דקות ולהשאיר על אש קטנה עש שהתבשיל יגיע לרמת הסמיכות שתרצו.
כמובן שניתן לשלב גם מגוון מרכיבים אחרים או להחסיר ירקות שאתם לא אוהבים או שאין לכם.
בורגול עם תוספות
אפשר כמובן "בלי כלום" כמו אורז, אבל ניתן לשלב גם כאן תוספות מעניינות. לדוגמה, בורגול עם בטטה:
מקלפים בטטה וחוצים לרצועות של 1.5 ס׳מ ואורך של כמה ס׳מ. קוצצים בצל. מטגנים את הבצל בסיר חם עם השמן, כשהבצל משחים מוסיפים את הבורגול ומטגנים יחד עם הבצל.
מוסיפים 2 כוסות מים, עדיף שיהיו חמים. מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה. כדאי לבדוק ולערבב אחרי כמה דקות ולראות אם להוסיף מים. בשלב הזה ניתן להוסיף מלח, פלפל ושאר תבלינים לפי הטעם.
קציצות ולביבות
ניתן לשלב בורגול בקציצות ולביבות. גם כאן יש המון מגוון ואינספור מתכונים שונים. לדוגמה, ניתן להשרות כו בורגול במשך שעה. לאחר מכן, לערבב אותו יחד עם 2 גזרים מגורדים, תפוח אדמה מגורד, 2 ביצים, 3 כפות קמח, בצל קצוץ (מומלץ לטגן אותו קודם).
הוסיפו מלח ופלפל, ואם תרצו גם תבלינים נוספים. מהבלילה הכינו קציצות ולהכניס לתנור. שימו עין עליהם – אחרי רבע שעה או עשרים דקות (מתי שהקציצות יזהיבו), תהפכו אותם כדי שגם הצד השני יתבשל כמו שצריך.
בתאבון!